Leg je genen bloot met een ancestry test

Stamboom

Altijd al gedacht dat er een geboren leider in jou schuilt? Dat kan wel eens kloppen! Op basis van je voorouders althans. Zoek het met zekerheid uit met een DNA ancestry test. Met zo’n test kom je meer over je genetische achtergrond te weten. Zo kom je er bijvoorbeeld achter waar op de wereld jouw voorouders rondliepen. Misschien ben je inderdaad wel Spartaans, zoals je moeder je altijd verweet. En zeg nou zelf: “I am Sparta!” kunnen roepen klinkt heel wat toffer als je het kunt hardmaken met wetenschappelijke data. 

 

Hoe werkt een ancestry test?

Wanneer je online zo’n DNA-test koopt, krijg je een testkit thuisgestuurd. Vervolgens neem je een speekselmonster met het meegeleverde wattenstaafje. Deze stuur je terug naar de testfaciliteit en vervolgens is het wachten op de uitslag. Een ancestry test kijkt alleen naar het Y-chromosoom. Daarmee wordt de bloedlijn van je vaders kant blootgelegd. Dit betekent echter ook dat vrouwen niet hun speeksel kunnen onderwerpen aan zo’n test. Wil je als vrouw toch weten wie jouw mannelijke voorouders zijn, dan kun je via mannelijke familieleden natuurlijk alsnog zo’n test doen. Via je vader of broer bijvoorbeeld! Individuen van etnische groepen delen hetzelfde Y-DNA dat op dit chromosoom verscholen ligt. In de database van de testfaciliteit zullen zich honderden van zulke verschillende types Y-DNA bevinden, elk met bekende geografische oorsprong en mannelijke voorouders. 

 

Ook leuk als cadeau!

Een DNA-test die je vertelt wie jouw voorouders zijn is natuurlijk niet alleen ontzettend leuk voor jezelf, maar het maakt ook een origineel cadeau. Doe het bijvoorbeeld je vader of moeder cadeau; zo pluk je er zelf ook nog de vruchten van. Maar het is ook een uniek presentje voor je partner. Bijkomend voordeel is dat je daarmee gelijk kunt spieken of het met jullie eventuele toekomstige nageslacht goed gaat komen. Je zult niet de eerste zijn die op basis van een ancestry test zich heeft kunnen behoeden van een ongewisse toekomst.